Pipirmėtė (Mentha piperita L.)

Tai daugiametis augalas, tačiau Lietuvos sąlygomis geriau auginti jį kaip dvimetį.

Pipirmėtė auginama nepiktžolėtoje, neūksmingoje, pakankamai drėgnoje, humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Dauginama tik vegetatyviškai: šakniastiebių dalimis bei iš jų išaugusiomis jaunomis atžalomis.

Kaip prieskonis vartojami žali ir džiovinti lapai. Jų paviršiuje esančios liaukutės kaupia eterinį aliejų. Jo esti 2-4%. Pagrindinę jo dalį sudaro mentolis (32-52%). Be to, lapuose randama iki 40 mg karotino ir apie 134 mg vitamino C.

Švieži ir džiovinti pipirmėtės lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ar mėsos patiekalams, padažams, arbatos mišiniams, marinatams, gėrimams aromatizuoti.

  • Kada reikia pavasarį pradėti pjauti veją?

      Kada yra geriausias metas pradėti pjauti žolę lauke? Ar reikia anksti pavasarį ar reikia palaukti kol žolė pilnai sužels? […]

  • Kaip sudominti vaikus daržovių auginimu?

    Geriausias būdas Sudominti vaikus — paskatinti užsiauginti maistą iš sėklų. Vaikams lengviausia auginti pupeles, špinatus, didžiuosius moliūgus, patisonus ir pomidorus. […]

  • Paprika (Capsicum annuum L.)

    Ji kilusi iš Pietų Amerikos. Tai vienmetis augalas. Vaisiuose labai gausu vitamino C . Pagal skonį paprika skirstoma į karčiąją (aitriąją) […]

  • Patisonai (Cucurbita pepo L. var. patisson D.)

    Tai paprastųjų moliūgų (Cucurbita pepo L). atmaina. Augalai krūminės formos, vaisiai lėkštelės pavidalo, dantytais krašteliais. Jaunos vaisių užuomazgos (4-5 cm […]