APLINKOS SĄLYGŲ ĮTAKA POMIDORAMS

Kad pomidorai normaliai derėtų, jų vegetacijos metu svarbūs keturi Veiksniai: šviesa, temperatūra, drėgmė ir maisto medžiagos.

Šviesa. Pomidorai yra ilgadieniai augalai, todėl geriausiai Vystosi ir dera, kai dienos ilgumas yra nuo 15 iki 18 val. Lietuvoje toks dienos ilgumas esti nuo birželio 4 d. iki rugpjūčio 14 d. Taigi mūsų lauke auginamiems pomidorams dienos ilgumas yra optimalus. Auginant daigus, ypač kai ūkanotas pavasaris, pastarieji jaučia šviesos stygių, todėl ištįsta, pašviesėja lapai. Šviesoje augalai pasisavina iš oro jiems būtiną anglies dvideginį, o tamsoje išeikvoja medžiagas, sukauptas šviesiu metu. Ir kuo aukštesnė temperatūra, tuo daugiau tų medžiagų praranda. Todėl labai svarbu, kad daigų auginimo vietoje apšvietimas būtų derinamas su temperatūra: jei jis stipresnis, turi būti aukštesnė ir temperatūra, o apsiniaukusiomis dienomis bei naktimis – žemesnė.

Auginant pomidorų daigus stikliniams šiltnamiams arba anksti pavasarį jiems dar trūksta šviesos. Todėl reikalingas papildomas apšvietimas. Vienam kvadratiniam metrui pomidorų apšviesti reikėtų aštuonių 40 W galingumo dienos šviesos lempų. Papildomo apšvietimo reikia “dienai prailginti”. Bet šviesa, užsitęsianti ilgiau kaip 18 val. per parą, pomidorams irgi žalinga. Iki sudygimo šviesa nereikalinga.

Temperatūra. Pomidorai kilę iš subtropinio klimato kraštų, todėl priskiriami šilumamėgių augalų grupei. Palankiausia temperatūra pomidorams normaliai augti ir vystytis – 23-25 °C šilumos, tačiau skirtingose vystymosi fazėse reikalinga skirtinga temperatūra.

Oro temperatūrai nukritus žemiau 15 °C, pomidorai blogiau mezga vaisius, o nukritus žemiau 10–12 °C, lėčiau auga ir visai nustoja mezgę vaisius.Per aukšta temperatūra taip pat turi neigiamą poveikį. Jei ji aukštesnė nei 30 °C, pomidorai lėčiau auga, o pakilus per 35 °C, nebemezga vaisių, užmegztų vaisių augimas sustoja, krinta žiedų užuomazgos.

Svarbią reikšmę turi dirvos temperatūra. Pomidorų sėklos dygsta, kai dirvos temperatūra būna nuo 8 iki 30°C šilumos. Nuo dirvos temperatūros priklauso sėklų sudygimo greitis. Esant 16-25 °C temperatūrai, pomidorų sėklos sudygsta per 4-6 dienas.

Temperatūros svyravimų Lietuvoje pasitaiko gana dažnai: prasidėjus ankstyvam šiltam pavasariui, po kurio laiko vėl būna ūkanotų, vėsių dienų laikotarpis. Dėl tokių pokyčių daugiau nukenčia įvežtinių iš šiltesnių kraštų pomidorų veislės. Lietuviškų veislių derlingumas esant prastesnėms augimo sąlygoms mažiau krenta, nes jos tokiomis sąlygomis sukurtos, daugiau prisitaikiusios ir yra atsparesnės.

Drėgmė. Pomidorai palyginti yra pakantūs sausroms ir ypač nemėgsta per didelio oro drėgnumo. Aukšta santykinė oro drėgmė ne tik mažina žiedadulkių gyvybingumą, dėl to pablogėja žiedų apsivaisinimas, bet ir sudaro palankias sąlygas pomidorų ligoms plisti. Nepaisant to, dirvoje trūkstant drėgmės pomidorai negali normaliai augti ir vystytis, nes sulėtėja augalų fotosintezė, be to, jie nebegali visiškai sunaudoti trąšų, o padidėjusi jų koncentracija augalams kenkia. Skirtingu pomidorų augimo laikotarpiu drėgmės poreikis yra nevienodas. Jauni augalai vandens sunaudoja nedaug, o augant, didėjant lapijai jo sunaudojama kur kas daugiau. Pomidorams daugiausia drėgmės reikia augalams pradėjus žydėti, mezgant vaisius ir ypač vaisiams augant.

Drėgmės perteklius pomidorams žalingas, nes dėl oro stokos nukenčia augalų šaknys, pomidorai pradeda blogiau megzti, trūkinėja vaisiai.

Pomidorams nokstant daug drėgmės nereikia. Kai drėgmės mažiau, pomidorai greičiau noksta, būna geresnio skonio, turi daugiau cukraus ir sausųjų medžiagų.

Related Post

  • Article By :

  • Daržovių augimo ir vystymosi sąlygos

    Aplinka, kurioje daržovės auga, niekada nėra pastovi – keičiasi atskirais metais, sezonais, dienomis ir net valandomis. Daržovės labai jautriai reaguoja […]

  • Kaip išvengti vazoninių žemių išsausėjimo apačioje

      Vazonuose esančių žemių apatinė dalis yra labai sausa. Kaip to išvengti?   Taip nutinka dažnai. Vazonuose augančius augalus reikia […]

  • Serbentų maistinė ir ūkinė reikšmė

    Juodieji serbentai – vieni vertingiausių uoginių augalų, turintys dietinių,maistinių bei profilaktinių gydomųjų savybių. Juose yra ypač daug askorbo rūgšties (vitamino […]

  • Serbentų ligos ir apsauga

    Mūsų krašte serbentai prastokai dera, nes dažnai serbentynai būna apleisti, piktžolėti, juose daug ligų, kenkėjų, krūmai greitai pasensta. Ekonomiškai apsimoka […]