Aronijų maistinės ir gydomosios savybės

ARONIJŲ MAISTINĖS ir GYDOMOSIOS SAVYBĖSuogos aronijos

Juodavaisės aronijos yra pagrindinis P vitamino šaltinis. Jose susikaupia 6-10 proc. cukrų (gliukozės, fruktozės, sacharozės, net 3,5 proc. sorbozės, vertingo cukraus pakaitalo sergantiems diabetu), 1-4 proc. organinių rūgščių (obuolių, citrinų, chino, gintaro, sorbo), apie 1,6 proc. pektininių medžiagų, 0,6 proc. raugų (jie suteikia aitrumo), net 2,5-4 proc. bioflavonoidų (nuo juose esančių antocianinų ir katechinų priklauso ryški uogų minkštimo ir ir sulčių spalva). Uogose yra daug mineralinių medžiagų – fosforo, kalio, geležies, jodo, molibdeno, mangano, vario ir boro druskų bei C, B1, B2, E, K, P, PP vitaminų, karoteno.

Aronijos, gausios bioaktyvių medžiagų, yra tikros gydomosios piliulės negaluojančiam žmogaus organizmui pagelbėti. Aronijų vaisiai ir šviežios sultys sumažina cholersterolio kiekį kraujyje, gerina kraujo apykaitą, stiprina kraujagyslių ir kapiliarų sieneles, mažina jų pralaidumą, veiksmingos gydant hipertoniją, pagerina galvos smegenų funkcijas, bei emocine pusiausvyrą, tinka vidiniams kraujavimams stabdyti. Liaudies medicina šviežius aronijų vaisius ir sultis siūlo norint sužadinti apetitą, padidinti skrandžio sulčių rūkštingumą bei sumažinti kraujospūdį. Aronijų uogose ir sultyse esančios medžiagos veikia baktericidiškai, o jose esantis jodas ir organinių rūgščių derinys gelbsti gydant tiretoksikozę ir spindulinę ligą. Aronijų sultys padeda gydant reumatą, alergijas, kai kurias odos ligas (egzemą). Nedidelis kiekiais jų patartina gerti nėščiosioms, kamuojamoms toksikozių. Aronijų uogos ir sultys veiksmingos, kai vartojamos prieš valgį (maždaug 30 min.)

Pastaba.  Aronijų ir jų preparatų derėtų nepadauginti esant padidėjusiam kraujo krešumui arba mažam arteriniam spaudimui, bei sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa.

Related Post