Blakinė kalendra (Coriandrum sativum L.)

Vienmetis augalas. Iki šiol Lietuvoje jų auginama nedaug. Kalendra dirvos bei priežiūros atžvilgiu nereikli, gerai auga įdirbtoje priesmėlio ar priemolio dirvoje, atviroje vietoje.

Kalendra sėjama pavasarį ar vėlai rudenį. Žydi liepos mėnesį, o vaisiai prinoksta rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo mėnesį.

Viso žalio kalendros augalo kvapas nemalonus, bet subrendę vaisiai esti malonaus aromato ir salstelėjusio skonio. Juose yra 1-2% eterinio aliejaus, 1328% riebalų, 18-22% baltymų, 11-13% neazotinių medžiagų, organinių rūgščių ir kt.

Maisto pramonėje kalendros grūdeliai vartojami duonai, marinatams, silkių sūrymui aromatizuoti, taip pat dešrų, konservų gamyboje. Jų dedama į mėsos, žuvies, silkių, daržovių patiekalus bei sriubas ir padažus skoniui pagerinti.

Related Post

  • Daržovių Kultūrų kaita šiltadaržiuose

    Šiltnamių daržininkystėje kultūrų kaita suprantama kiek kitaip negu sėjomaina. Kultūrų kaita šiltnamiuose – tai sudaryta vienam eksploatacijos sezonui jų kaitaliojimo […]

  • Dirvožemiai

    Prieš pradedant kultūrinti sklypo dirvožemį, reikia nustatyti jo mechaninę sudėti. Lietuvoje vyrauja velėniniai jauriniai ir durpiniai pelkiniai dirvožemiai. Velėniniai jauriniai dirvožemiai […]

  • Temperatūros ir drėgmės reguliavimas šiltadaržiuose

    Sumažinti temperatūrą iki optimalios yra ne mažiau svarbu kaip pakelti ją iki optimalios. Kai daržovės auginamos inspektuose arba po laikinomis […]

  • Soja (Glycine hispida Moench.)

    Tai vienmetis ankštinių šeimos augalas. Ant šaknų yra gumbelių, kuriuose būna oro azotą įsisavinančių bakterijų. Stiebas – stačias, tvirtas, aiškiai […]