Ką ir kaip daryti daržininkui?
Lauke. Rugpjūčio mėnesį darže subręsta gausus agurkų, pomidorų, vidutinio ankstyvumo kopūstų derlius. Agurkai ir vidutinio ankstyvumo kopūstai skubiai nuimami, o pomidorai prižiūrimi taip, kad jie greičiau subręstų. Ypač svarbu taip juos prižiūrėti šaltą ir lietingą vasarą.
Tam tikslui šoniniai ūgliai, ilgesni kaip 5 cm išgnaibomi, kad jie nenaudotų maisto medžiagų ir netrukdytų pomidorams nokti. Ūglius geriausia nukarpyti, paliekant pusės centimetro stuobrelį. Nugnybami augimo taškai, nuskinami neišsiskleidę žiedai, nuskabomi nereikalingi lapai. Nelaukti, kol pomidorai lauke nunoks, o juos reikia skinti, kai parausta, pabąla ir net žalius pasirinktinai ir baigti nokinti šviesioje, šiltoje, sausoje ir vėdinamoje vietoje. Dėl to galima nuskinti visus sveikus pomidorus iki šalnų ir juos vartoti iki pat žiemos. Todėl jų skynimo atidėti negalima. Rugpjūtis yra tinkamiausias mėnuo agurkams ir pomidorams konservuoti. Dar audringai auga šakniavaisiai, vėlyvieji kopūstai, bulvės. Jos ir toliau prižiūrimos. Pirmiausia naikinamos piktžolės, jei reikia, laistoma, papildomai tręšiama. Nukastos ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo bulvės 4-5 dienas džiovinamos saulėje. Pažaliavę gumbai naudojami tik sėklai. Maistui ir pašarui juos vartoti draudžiama: juose susidaro nuodinga medžiaga — solaninas.
Daržovės rugpjūčio mėnesi papildomai tręšiamos ir saugomos nuo kenkėjų ir ligų pagal tas pačias taisykles kaip ir birželio—liepos mėnesį. Patyrę daržininkai mėgėjai stengiasi nepraleisti rugpjūčio mėnesį ropinių svogūnų kasimo laiko. Svogūnai kasami, kai lapai masiškai pagelsta ir paruduoja. Purioje dirvoje svogūnai raunami už laiškų, o susmegusioje kasami šakėmis. Kai sausa, išrauti svogūnai džiovinami vietoje, paskleisti plonu sluoksniu. Lietingomis dienomis jie džiovinami pastogėje, kad nepūtų laikymo metu. Rugpjūčio mėnesi taip pat kasami česnakai, ankstyvosios morkos, skinami aguročiai, patisonai ir kitos subrendusios daržovės, jos ruošiamos perdirbimui ir laikymui. šiltadaržyje. Rugpjūčio mėnesi žieminiuose ir pavasariniuose šiltnamiuose baigia derėti agurkai, kurių daigai buvo sodinti į nuolatinę vietą sausio—kovo mėnesį. Derėję augalai išnešami iš šiltnamių ir sudeginami.
Šiltnamiai ruošiami naudoti rudenį—žiemą. Jeigu turima gūžinių salotų sėklų, jos sėjamos į dėžutes. Rugpjūčio pirmą dešimtadienį šiltnamiuose sėja-mos agurkų sėklos daigams rudens—žiemos vartojimui. Inspektuose baigia derėti gegužės mėnesi sodinti agurkai ir pomidorai. Iš inspektų, plėvelinių priedangų ir kitų įrenginių išimamas biokuras ir jie ruošiami kitiems metams arba juose auginami ridikėliai, salotos, baigiami nokinti pomidorai. Šiltnamiai ruošiami naudoti rudenįi—žiemą. Nuskinami sėkliniai agurkai ir pomidorai, jie padedami šviesioje sausoje vietoje arba sausuose šiaudais išklotuose inspektuose, kad baigtų nokti. Inspektai su baigiamais nokinti pomidorais dažnai vėdinami, kad temperatūra nebūtų aukštesnė kaip 25°.