Daržovių augimo ir vystymosi sąlygos

Aplinka, kurioje daržovės auga, niekada nėra pastovi – keičiasi atskirais metais, sezonais, dienomis ir net valandomis. Daržovės labai jautriai reaguoja į tuos pokyčius. Todėl labai svarbu pažinti aplinką, kurioje jos auga, ir tų daržovių poreikius.

Įvairioms daržovėms reikia skirtingų augimo sąlygų. Antai daržovėms, kilusioms iš šiltų kraštų, pavyzdžiui, agurkams, reikia daug šilumos ir drėgmės, o kopūstams, kilusiems iš vidutinio šiltumo kraštų, mažiau šilumos, bet daugiau drėgmės.

Daržovių augintojas turi derinti aplinkos sąlygas, arba augimo veiksnius, su augalų poreikiais. Sakykime, jei augalui sumažiname šviesos kieki, tai turime sumažinti ir temperatūrą, kitaip augalas augs ir vystysis nenormaliai: mažai asimiliuos ir smarkiai kvėpuos.

Vadinasi, jis eikvos kvėpavimui daugiau maisto medžiagų negu jų sukurs. Dėl to augalas ištis, susilpnės, net gali žūti. Be to, augančioms daržovėms tų pačių veiksnių reikia ne visada vienodai. Pavyzdžiui, svogūnams iš pradžių reikia daug drėgmės, o į augimo pabaigą – sauso oro ir sausos dirvos (brendimui).

Aplinkos veiksniai mūsų auginamas daržoves veikia visi drauge. Trumpai juos vadinsime aplinkos veiksnių visuma. Kad suprastume veiksnių visumos įtaką daržovėms, pirma turime susipažinti Su atskiromis sąlygomis – augimo Veiksniais.

[the_ad id=”2062″]

Related Post

  • Article By :

  • Žvilgantysis kaulenis Gyvatvorėms — Cotoneaster lucidus Schildl.

    Žvilgantysis kaulenis — Cotoneaster lucidus Schildl. Erškėtinių šeima — Rosaceae Juss. Kilęs iš Altajaus kalnų, plačiai auginamas vidutinio klimato šalių […]

  • Kodėl bulvių lapai būna bronzos spalvos?

    Bronzos spalvos bulvių lapai rodo, kad augalams trūksta kalio. Liga prasideda nuo apatinių lapų, kurie ne tik įgauna bronzos spalvą, […]

  • Hortenzijų genėjimas

    Paprastai hortenzijas reikia genėti po žydėjimo, kurio laikas priklauso nuo rūšies. Geriausia – pavasarį, kol hortenzijos dar neišleido lapų. Jei […]

  • Aronijų sultys

    Aronijų sultys. Vaisius nupjauti, pašalinti vaiskočius ir 2-3 min. Plikyti verdančiame vandenyje. Sultis išspausti sulčiaspaude, perkošti ir 2-4 min pavirinti. Paskui […]