Nešildomuose plėvelės šiltnamiuose auginamiems pomidorams, kai laikomasi jų auginimo technologijos, šiltnamiai gerai vėdinami, arti neauginamos bulvės (ne mažiau kaip 200 m atstumu nuo jų), jei būna palankios meteorologinės sąlygos: saulėtos dienos, nešaltos naktys, – ligos daug žalos nepadaro. Pomidorai gali gerai derėti ir apsaugai nuo ligų visai nenaudojant fungicidų. Tačiau pastebėjus pirmuosius ligų židinius nedelsiant imamasi apsaugos priemonių ir bet kuriai ligai pasireiškus vieno purškimo gali neužtekti.
Nuo ligų daugiausia nukenčia lauke auginami pomidorai, ypač kai netoli jų auga bulvės. Šiuo atveju būtina pomidorus purkšti profilaktiškai, praėjus 2-3 savaitėms po pasodinimo. Vėliau purškimus kartoti kas 10-14 dienų, o kai ligoms plisti susidaro ypač palankios sąlygos – kas 7–10 dienų. Ligų sukėlėjai prie dažnai naudojamų fungicidų pripranta, todėl reikėtų juos kaitalioti.
Būtina laikytis karencijos laiko, t.y. dienų skaičiaus nuo paskutinio purškimo iki vaisių skynimo. Nupurškus lauke auginamus pomidorus, daugumos fungicidų karencijos laikas yra 20 dienų, o šiltnamyje nuo aukštesnės temperatūros cheminiai junginiai greičiau suskyla ir karencijos laikas sutrumpėja iki 3-5 dienų. Lauke auginamus pomidorus purškiant fungicidais, trumpiausias yra Bordo skysčio karencijos laikas. Juo nupurškus vaisius galima skinti jau po 8 dienų, todėl 1 proc. Bordo skystį lauke auginamiems pomidorams reikėtų naudoti purškiant paskutinį kad prieš vaisių skynimą, o jeigu reikia, galima purkšti ir derėjimo metu, prieš tai išskynus vos pradedančius gelsti vaisius.
Fungicidus reikia pasirinkti atsižvelgiant į pastebėtus ligų židiinius arba esant palankioms sąlygoms tam tikroms ligoms plisti. Nuo diegavirtės apsaugoti daigus reikia laistyti (prieš pikavimą, persodinima, po persodinimo) 0, 15 proc. ( 15 g/10 l) previkuro tirpalu.
Nuo grybinių ligų (maro, rudosios dėmėtligės, vaisių rudojo pulvinio) augalus purkšti 0,5-0,6 proc. aviksilu (50-60 g/10 l), 0,2 proc, oksichomu (20 g/10 l), 0.3 proc. dakonilu (30 g/10 l), 0.2 proc ditanu (20 g/10 1), 0,2 proc. penkocebu (20g/10 l), 0,15 proc. previkuru (15 g/10 l), 0.3 proc. akrobatu (30 g/10 l), 0.25 proc. domiju (25 g/10 1), 0.2 proc. bravo (20 g/101).
– Deja, nuo pomidorų sausligės kol kas labai efektyvių fungicidu nėra. Nuo kekerinio, sklerotinio puvinio augalus purkšti 0, 15 proc. ronilanu (15 g/10 l), 0,2 proc. roviraliu (20 g/10 l), 0,2 proc. cuparenu (20 g/10 l), 0.2 proc. bravo (20 g/10 l). Kekeriniu ar sklerotiniu puviniu sergančias stiebo dalis reikėtų aptepti su kreida ar kalkėmis sumaišytu ronilanu. Nuo miltligės pomidorai purškiami 0,3 proc. tiovitu (30 g/10 l).