Kinų ir Pekino kopūstai (Brassica chinensis L. ir B. pekinensis)

Kinų kopūstai (Pak-choi) labai panašūs į mongoldus. Jie Lietuvoje mažai žinomi. Šių kopūstų lapai tamsiai žali verpstiški, apačioje ryški, plati, sultinga gysla.

Pekino kopūstai (Petsai) – tai atviros cilindriškos gūželės. Respublikoje auginama veislė ‘Chibinskaja’. Užauga per 30-40 dienų. Šiltnamyje vidutinis derlius 4-5 kg/m’, auginant lauke – 250-300 cnt/ha. Lapų skrotelė didelė, lapai minkšti, banguotais kraštais.

Pekino kopūstams reikia puveningos, geros struktūros ir pakankamai drėgnos dirvos. Jie geri užauga tokiose dirvose, kuriose gerai dera žiediniai kopūstai.

Pekino kopūstus galima auginti įvairiam laikotarpiui: pavasariui, vasarai arba rudeniui. Tačiau, norint išauginti ankstyvųjų Pekino kopūstų, jų sėklas reikia sėti į šiltnamius vasario antrojoje pusėje eilėmis 20 cm atstumu tarp jų, sėjant 3 g/mo sėklos.

Po dviejų savaičių jie retinami 5 cm atstumu tarp daigų. Kai daigams pasidaro per ankšta, jie dar kartą retinami paliekant 10-15 cm tarpus.

Temperatūra šiltnamyje palaikoma dieną 15-18°C, o naktį – 10-12°C šilumos. Suaugę daigai praretinami ir suvartojami maistui, kiti pradedami realizuoti, kai užauga iki 200-300 g.

Vėlyvesniam derliui šių kopūstų daigai auginami šiltadaržiuose puodeliuose. Ievai sužydėjus, sodinami į dirvą eilėmis, paliekant 40-50 cm tarpus tarp eilių ir 30-40 cm – tarp daigų.

Norint dar vėliau nuimti derlių, galima sėti sėklas tiesiog į dirvą. Daigai išretinami reikiamu atstumu. Rudeniniam vartojimui Pekino kopūstai sėjami liepos viduryje.

[the_ad id=”3027″]

Related Post

  • Article By :