Kukurūzai (Zea mays saccharata Sturt.)

Jie kilę iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Į Europą pateko XV a. ir paplito po įvairias šalis. XVIII a. daržo kukurūzus Lietuvoje pradėta auginti kaip kulisus kitoms daržovėms. Plačiai pašarams kukurūzai auginami mūsų Respublikoje nuo 1954 m.

Daržo kukurūzų burbuolės vartojamos valgiui pieninės brandos, nes tada jos būna skaniausios ir maistingiausios. Tuo metu jose būna 20-25% sausųjų medžiagų, 4,5-5,1% baltymų, 4,6-8% cukraus ir nemažai vitaminų: B, PP ir kitų.

Kukurūzai – vienmečiai varpinių šeimos augalai. Jų stiebas išauga 0,8-5 m aukščio. Šaknys stiprios, prasiskverbia į dirvą iki 1,5 m gylio.

Kukurūzai yra dvinamiai augalai (viename augale piesteliniai, kitame kuokeliniai žiedai), apdulkina vėjas. Daržo kukurūzų vegetacijos periodas nuo sudygimo iki pieninės brandos – 60-100 dienų, nuo pieninės iki biologinės brandos – 40-70 dienų. 

Kukurūzai yra šilumamėgiai augalai, todėl jiems parenkama šiltesnė vieta, vidutinio sunkumo ar kiek lengvesnė neutralios reakcijos dirva. Rūgščią dirvą reikia kalkinti. Tręšiama organinėmis ir mineralinėmis trąšomis. Mėšlo krečiama apie 20-40 t/ha. Rudenį išberiama 2,3-3,0 cnt/ha superfosfato ir 2,0- 2,5 cnt/ha kalio chlorido, pavasarį – 1 cnt/ha amonio salietros. Pusė jos išberiama sėjant, o kita pusė – kukurūzams paūgėjus, papildomai.

Sėjama, kai dirva įšyla bent iki 10°C, t. y. paprastosioms ievoms ar vyšnioms sužydėjus, nes kukurūzams optimali oro temperatūra 20-25°C šilumos. Šalnoms jie labai jautrūs, -3°C temperatūroje daigai gali smarkiai nukentėti arba net žūti.

Kukurūzai sėjami 60-70 cm tarpueiliais, 4-5 cm gyliu. Hektarui apsėti reikia 20 kg sėklos. Pasirodžius daigams, purenami tarpueiliai ir naikinamos piktžolės. Per vasarą purenama keletą kartų, kai po lietaus dirva būna suplakta.

Gerai kukurūzai dera laistomuose plotuose.

Derlius imamas atrankiniu būdu rankomis, kai grūdai būti pieninės brandos. Tokios burbuolės tinka maistui gaminti ir konservuoti. Tačiau kukurūzų pieninė branda trumpa – 2-3 dienos. Norint ilgiau turėti maistui tinkamų burbuolių, reikia kultūras sėti per kelis kartus ir nevienodo ankstyvumo veislės. Nuimtos burbuolės laikomos 0°C temperatūroje ir greitai suvartojamos.

Kukurūzų atliekos tinka pašarui.

Related Post