Patisonai (Cucurbita pepo L. var. patisson D.)

Tai paprastųjų moliūgų (Cucurbita pepo L). atmaina. Augalai krūminės formos, vaisiai lėkštelės pavidalo, dantytais krašteliais. Jaunos vaisių užuomazgos (4-5 cm skersmens) daugiausia konservuojamos. Didesni vaisiai (iki 10 cm skersmens) kepami, įdaromi, troškinami.

Patisonai yra skanus dietinis maisto produktas. Maistingi tik neperaugę (iki 10 cm skersmens, apie 300 g masės) patisonų vaisiai.

Patisonai auginami kaip ir aguročiai. Hektarui apsėti reikia 2-3 kg sėklų.

Derlius renkamas 2-3 kartus per savaitę. Vaisiai nupjaunami su koteliu. Svarbu laiku nurinkti vaisius, nes parauge netenka prekinės vertės, alina augalą, stabdo naujų užuomazgų formavimąsi. Nurinkti vaisiai rūšiuojami. Prekiniai standartiniai vaisiai turi būti švieži, sausi, šviesiai žalios spalvos, su koteliu, ne didesnio kaip 10 cm skersmens. Konservų pramonei tinka tik 3-7 dienų vaisių užuomazgos, kurių skersmuo 4-5 cm. Jos dedamos į ne didesnes kaip 12 kg talpos dėžes.

Related Post

  • Article By :

  • Kodėl nukrenta cukinijų žiedai?

    Cukinijos žydi vyriškais ir moteriškais žiedais; vyriškieji žiedai Sudžiūsta ir nukrenta po kelių dienų, o moteriškieji, jei buvo apdulkinti, vystosi […]

  • Pievagrybių (šampinjonų) auginimas

    Europoje pievagrybiai pradėti auginti maždaug prieš 300 metų pirmiausia Italijoje, o XVII a. pabaigoje Prancūzijoje jie pradėti auginti pusiau pramoniniu […]

  • Braškių daigų laikymas žiemą

    Paprastai braškių daigai kasami prieš įveisiant braškyną. Tačiau, norint braškes sodinti įvairiu žiemos metu šiltnamiuose, reikia turėti vegetacijos pabaigoje iškastų […]

  • Vaistinė gelsvė (Levisticum officinale Koch.)

    Daugiametis augalas. Užauga 125-200 cm aukščio. Dauginama sėklomis ir krūmų dalijimu. Sėklos sėjamos rudenį, tuoj jas nurinkus. Sėjant pavasarį, sėklos […]