Patisonai (Cucurbita pepo L. var. patisson D.)

Tai paprastųjų moliūgų (Cucurbita pepo L). atmaina. Augalai krūminės formos, vaisiai lėkštelės pavidalo, dantytais krašteliais. Jaunos vaisių užuomazgos (4-5 cm skersmens) daugiausia konservuojamos. Didesni vaisiai (iki 10 cm skersmens) kepami, įdaromi, troškinami.

Patisonai yra skanus dietinis maisto produktas. Maistingi tik neperaugę (iki 10 cm skersmens, apie 300 g masės) patisonų vaisiai.

Patisonai auginami kaip ir aguročiai. Hektarui apsėti reikia 2-3 kg sėklų.

Derlius renkamas 2-3 kartus per savaitę. Vaisiai nupjaunami su koteliu. Svarbu laiku nurinkti vaisius, nes parauge netenka prekinės vertės, alina augalą, stabdo naujų užuomazgų formavimąsi. Nurinkti vaisiai rūšiuojami. Prekiniai standartiniai vaisiai turi būti švieži, sausi, šviesiai žalios spalvos, su koteliu, ne didesnio kaip 10 cm skersmens. Konservų pramonei tinka tik 3-7 dienų vaisių užuomazgos, kurių skersmuo 4-5 cm. Jos dedamos į ne didesnes kaip 12 kg talpos dėžes.

Related Post

  • Article By :

  • Ką daryti žiemą su daugiamečiais vazoniniais augalais?

      Ką žiemos metu daryti su vazonuose augančiais daugiamečiais augalais?   Daugiamečiams augalams, augantiems vazonuose, peržiemoti gali būti sudėtinga. Kai […]

  • Serbentų Sodinimas

    Serbentai sodinami pavasarį arba rudenį, nelygu meteorologinės sąlygos. Geriausia sodinti rudenį – spalio mėnesį, kai dirvoje būna pakankamai drėgmės. Prieš […]

  • Šilauogių auginimas

    Kokybiški sodinukai Kadangi sodinamoji medžiaga šilauogėms auginti šiuo metu dauginama vegetatyviniu būdų, jos kokybė ir charakteristikos priklauso nuo motininių augalų. […]

  • Kompostavimo Sode Pradžiamokslis

      Ketinu pirmą kartą pradėti kompostuoti sode. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?   Tai panašu į nuotykį, į kurį verta […]