Patisonai (Cucurbita pepo L. var. patisson D.)

Tai paprastųjų moliūgų (Cucurbita pepo L). atmaina. Augalai krūminės formos, vaisiai lėkštelės pavidalo, dantytais krašteliais. Jaunos vaisių užuomazgos (4-5 cm skersmens) daugiausia konservuojamos. Didesni vaisiai (iki 10 cm skersmens) kepami, įdaromi, troškinami.

Patisonai yra skanus dietinis maisto produktas. Maistingi tik neperaugę (iki 10 cm skersmens, apie 300 g masės) patisonų vaisiai.

Patisonai auginami kaip ir aguročiai. Hektarui apsėti reikia 2-3 kg sėklų.

Derlius renkamas 2-3 kartus per savaitę. Vaisiai nupjaunami su koteliu. Svarbu laiku nurinkti vaisius, nes parauge netenka prekinės vertės, alina augalą, stabdo naujų užuomazgų formavimąsi. Nurinkti vaisiai rūšiuojami. Prekiniai standartiniai vaisiai turi būti švieži, sausi, šviesiai žalios spalvos, su koteliu, ne didesnio kaip 10 cm skersmens. Konservų pramonei tinka tik 3-7 dienų vaisių užuomazgos, kurių skersmuo 4-5 cm. Jos dedamos į ne didesnes kaip 12 kg talpos dėžes.

Related Post

  • Article By :

  • GYVATVORIŲ AUGALAI – SPYGLIUOČIAI

    Kanadinė cūga — Tsuga canadensis (L.) Carr. Pušinių šeima — Pinaceae Lindl. Iš Šiaurės Amerikos kilęs medis, tėvynėje užauga iki […]

  • RŪPESTINGAS POŽIŪRIS Į DIRVĄ

    Žodžiai apie rūpestingą požiūrį į dirvą skamba nuvalkiotai ir kasdieniškai. O kas prieš? Ir vis dėlto… Mes sudeginam liūto dalį […]

  • Valgomasis sausmedis

    Lonicera edulis Turcz. ex Freyn (Syn. Lonicera coerulea L. var. edulis Turcz. ex Herder) Angl. Sweet berry honeysuckle, Edible Honeysuckle, […]

  • Pievagrybių (šampinjonų) auginimas

    Europoje pievagrybiai pradėti auginti maždaug prieš 300 metų pirmiausia Italijoje, o XVII a. pabaigoje Prancūzijoje jie pradėti auginti pusiau pramoniniu […]