POMIDORŲ SUDĖTIS, MAISTINĖS IR GYDOMOSIOS SAVYBĖS

Pagal vaisių biocheminę sudėtį pomidorai yra labai vertinga daržovė. Jų vaisiuose yra tirpių cukrų, organinių rūgščių, celiuliozės ir pektininių medžiagų, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, sieros, magnio, kalcio, geležies, vario, natrio), daug vitaminų (B, B, B, PP, C, A, I, H), taip pat alkaloido tomatino, pasižyminčio fitoncidinėmis savybėmis. Vaisių biocheminė sudėtis priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų.

Pomidorai valgomi švieži, kepti, virti, marinuoti, iš jų daromos įvairios salotos, padažai. Perdirbti pomidorai (pastos, sultys, padažai) išlaiko visas maistingąsias šviežių vaisių savybes.

Anksčiau buvo manoma, kad pomidoruose yra daug rūgštynių rūgšties, kurios didelis kiekis nepalankiai veikia medžiagų apykaitą, todėl vyresnio amžiaus žmonėms buvo patariama jų nevalgyti. Dabar nustatyta, kad pomidoruose rūgštynių rūgšties yra mažiau negu salotose, bulvėse ar burokėliuose. Ištirta, kad purinų (baltymų apykaitos produktų, padedančių atsirasti podagrai) juose yra mažiau negu daugelyje kitų augalinių produktų. Pomidorai dabar jau rekomenduojami valgyti vaikams, suaugusiems ir seniems žmonėms. Jei jautrus skrandis, valgyti šviežius pomidorus rekomenduojama nuluptus, nes odelė, prilipusi prie skrandžio sienelės, gali sukelti skrandžio uždegimą.

Pomidoruose esantys vitaminai bei kitos medžiagos ne tik pagerina žmonių mitybą, bet ir apsaugo nuo daugelio ligų. Rekomenduojama daug valgyti pomidorų sutrikus medžiagų apykaitai, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Nustatyta, kad pomidorai turi ir fitoncidinių savybių. Norint nesenti, reikia kuo daugiau vartoti šviežių pomidorų, su jais gamintų patiekalų, padažų, sulčių. Ypač vertinga pomidoruose esanti medžiaga likopenas, pomidorams suteikiantis raudoną spalvą. Jis organizme stabdo oksidacijos procesą, taigi ir senėjimą. Antioksidantas likopenas organizme neutralizuoja kenksmingas medžiagas, vadinamuosius laisvuosius radikalus, dažnai sukeliančius onkologines bei širdies ir kraujagyslių ligas.

Likopeno mūsų organizmas nesintetina, todėl jo turime gauti su maistu. Pomidorai didina žmogaus organizmo atsparumą radiacijos poveikiui, mažina cholesterolio kaupimąsi organizme, gydo kai kurias odos ligas, stabdo odos grybelinių ligų plitimą. Liaudies medicinoje pomidorai vartojami  venų išsiplėtimui, gastritui gydyti ir kaip vidurių laisvinamoji priemonė.

Na, o kai po darbų darže, ypač genint pomidorus, labai įjuosta rankos, sunku nuplauti, jos gerai nusivalys ir oda bus švelni, jeigu trinsime sutraiškytu prinokusiu pomidoru.

Related Post

  • Kaip išauginti kuo gausesnį rabarbarų derlių?

    Kad rabarbarai gerai augtų, jiems reikia ilgo, vėsaus pavasario ir geros dirvos. Rabarbarų stiebus galite pjauti, kai jų lapai pradeda […]

  • Takeliai iš pjuvenų

    Ar iš pjuvenų galima formuoti takelius sode?   Jei manote, kad vėliau sugalvosite takelius sode daryt kur nors kitus ar […]

  • Dirvožemiai

    Prieš pradedant kultūrinti sklypo dirvožemį, reikia nustatyti jo mechaninę sudėti. Lietuvoje vyrauja velėniniai jauriniai ir durpiniai pelkiniai dirvožemiai. Velėniniai jauriniai dirvožemiai […]

  • Ką daryti jei Margalapės veigelės lapai žali?

    Dažniausiai margalapiai augalai būna įskiepyti, o tai reiškia, kad margalapis stiebas tikrąja to žodžio prasme yra prijungtas prie tvirtų šakniastiebių. […]