Pagal vaisių biocheminę sudėtį pomidorai yra labai vertinga daržovė. Jų vaisiuose yra tirpių cukrų, organinių rūgščių, celiuliozės ir pektininių medžiagų, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, sieros, magnio, kalcio, geležies, vario, natrio), daug vitaminų (B, B, B, PP, C, A, I, H), taip pat alkaloido tomatino, pasižyminčio fitoncidinėmis savybėmis. Vaisių biocheminė sudėtis priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų.
Pomidorai valgomi švieži, kepti, virti, marinuoti, iš jų daromos įvairios salotos, padažai. Perdirbti pomidorai (pastos, sultys, padažai) išlaiko visas maistingąsias šviežių vaisių savybes.
Anksčiau buvo manoma, kad pomidoruose yra daug rūgštynių rūgšties, kurios didelis kiekis nepalankiai veikia medžiagų apykaitą, todėl vyresnio amžiaus žmonėms buvo patariama jų nevalgyti. Dabar nustatyta, kad pomidoruose rūgštynių rūgšties yra mažiau negu salotose, bulvėse ar burokėliuose. Ištirta, kad purinų (baltymų apykaitos produktų, padedančių atsirasti podagrai) juose yra mažiau negu daugelyje kitų augalinių produktų. Pomidorai dabar jau rekomenduojami valgyti vaikams, suaugusiems ir seniems žmonėms. Jei jautrus skrandis, valgyti šviežius pomidorus rekomenduojama nuluptus, nes odelė, prilipusi prie skrandžio sienelės, gali sukelti skrandžio uždegimą.
Pomidoruose esantys vitaminai bei kitos medžiagos ne tik pagerina žmonių mitybą, bet ir apsaugo nuo daugelio ligų. Rekomenduojama daug valgyti pomidorų sutrikus medžiagų apykaitai, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Nustatyta, kad pomidorai turi ir fitoncidinių savybių. Norint nesenti, reikia kuo daugiau vartoti šviežių pomidorų, su jais gamintų patiekalų, padažų, sulčių. Ypač vertinga pomidoruose esanti medžiaga likopenas, pomidorams suteikiantis raudoną spalvą. Jis organizme stabdo oksidacijos procesą, taigi ir senėjimą. Antioksidantas likopenas organizme neutralizuoja kenksmingas medžiagas, vadinamuosius laisvuosius radikalus, dažnai sukeliančius onkologines bei širdies ir kraujagyslių ligas.
Likopeno mūsų organizmas nesintetina, todėl jo turime gauti su maistu. Pomidorai didina žmogaus organizmo atsparumą radiacijos poveikiui, mažina cholesterolio kaupimąsi organizme, gydo kai kurias odos ligas, stabdo odos grybelinių ligų plitimą. Liaudies medicinoje pomidorai vartojami venų išsiplėtimui, gastritui gydyti ir kaip vidurių laisvinamoji priemonė.
Na, o kai po darbų darže, ypač genint pomidorus, labai įjuosta rankos, sunku nuplauti, jos gerai nusivalys ir oda bus švelni, jeigu trinsime sutraiškytu prinokusiu pomidoru.