Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Article By :

  • Naminių augalų laikymo pradžiamokslis

    Namie auginami augalai nyksta. Ar gali būti, kad juos per daug laistau? Pasistenkite, akd žemės būtų drėgnos, bet ne išdžiuvę […]

  • Pomidorų sėjimas, daigų auginimas ir priežiūra

    Pomidorų derlius priklauso nuo auginti pasirinktos veislės, sėklų paruošimo prieš sėją, daigų auginimo sąlygų bei ligų paplitimo. Nustatyta, kad ligos […]

  • RŪPESTINGAS POŽIŪRIS Į DIRVĄ

    Žodžiai apie rūpestingą požiūrį į dirvą skamba nuvalkiotai ir kasdieniškai. O kas prieš? Ir vis dėlto… Mes sudeginam liūto dalį […]

  • Privatumas sode

    Daugeliui iš mūsų, jei norime mėgautis poilsiu sode, būtinas privatumas. Niekas nenori būti matomas, kai mėgaujasi saulės voniomis ar susikaupia […]