Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Article By :

  • GYVATVORĖS SODINUKŲ KOKYBĖ ir GABENIMAS

    Kai nutarta, kokių ir kiek sodinukų reikės, belieka juos išsirinkti. Nepažįstantiems augalų ar nenusimanantiems, kaip turi atrodyti sveiki, gerai išsivystę […]

  • vynuogės VYNUOGIŲ VEISLĖS

      Vynuogių paieška išties įdomus, bet nelengvas darbas. Vynmedžio pasirinkimas tai investicija ne vieneriems metams, tad dauguma nori išsirinkti pačius […]

  • Augalų apsauga sode ir darže

    “Aš pasėjau kanapėlę tėvelio sodely” Jeigu kanapė (Canabis satina L.) įėjo į liaudies dainą, tad vadinasi jau nuo senovės yra […]

  • Kodėl vazone augantis figmedis nesubrandina vaisių?

    Greičiausiai taip yra todėl, kad šaknims trūksta vietos. Figmedžiai paprastai išleidžia stiprias šaknis, o vazone augantiesiems gali trūkti vandens. Pakanka nors […]