Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Daržovių auginimas smėlingoje žemėje

      Ar smėlingose pakrantėse, dirvoje galima užsiauginti daržovių?   Norint nederlingoje dirvoje užsiauginti prieskoninių žolelių ir daržovių yra būtina ja […]

  • kaip auginti pomidorus Pomidorų Daigų Priežiūra

    Šio darbo sodininkai mėgėjai dažniausiai imasi labai entuziastingai. Pavasarį sode dar per šalta ką nors daryti, o štai namuose auginti […]

  • Augalų kaimynystė: Kas gerai dera šalia vienas kito?

    Jau senovėje pastebėta, kad ne visi augalai gerai auga ir dera šalia kitų. Kiekvienas augalas savo antžeminiais ir požeminiais organais […]

  • Paprika (Capsicum annuum L.)

    Ji kilusi iš Pietų Amerikos. Tai vienmetis augalas. Vaisiuose labai gausu vitamino C . Pagal skonį paprika skirstoma į karčiąją (aitriąją) […]