Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Sodo akcentai: Dažni klausimai #1

    Kodėl mano vandens lelijos neužaugo iki vandens paviršiaus? Jei pasodinote jas per giliai vandenyje, galėjo nepakakti energijos išaugti iki paviršiaus. […]

  • Griežčiai (Brassica napus var. rapifera f. flava Sn.)

    Griežčiai kilę iš Viduržemio jūros pakrantės, dvimetė bastutinių (kryžmažiedžių) šeimos daržovė. Maistui vartojami šakniavaisiai; valgomi žali ir virti. Juose nemaža […]

  • Kaip galima panaudoti levandas?

    Tikrosios levandos (lot. Lavandula angustifolia/ Lavandula officinalis) naudojamos eterinio aliejaus gamybai, švieži jų žiedai pritaikomi kulinarijoje, o džiovinti — gėlių […]

  • Raudonoji sedula — Cornus sanguinea L.

    Raudonoji sedula — Cornus sanguinea L. Sedulinių šeima — Cornaceae Dumort. Savaime auga Vidurio Europoje, Lietuvoje pasitaiko lapuočių ir mišriuose […]