Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Article By :

  • Bruknių veislės

    Rekomenduojamos veislės Dabar žinoma apie 20 bruknių veislių. Komerciniai uogynai įveisti ir eksploatuojami daugelyje Europos šalių (Vokietijoje, Danijoje, Švedijoje ir […]

  • Dėl ko galėjo pagelsti ir nuvysti mano kalendra?

    Kalendros yra Vienmečiai augalai, augantys tol, kol yra pakerpami. Jei leisite žydėti ir Subrandinti sėklas, jos sunyks; taip pat, jei […]

  • Ar reikia pašalinti žolę prieš sukasant žemę?

      Ar pavasarį ar rudenį reikia pašalinti žolę nuo dirvos paviršiaus, kai ruošiamės ją sukasti?   Tam tikromis sąlygomis žolė […]

  • Salotų sėklų auginimas

    Nuo salotų sudygimo iki sėklos subrendimo, nelygu veislė, praeina 115-180 dienų. Lietuvos klimato sąlygomis auginama tik ankstyvųjų ir vidutinio ankstyvumo […]