Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Article By :

  • Dirva Braškėms ir Tręšimas

    Braškės toje pačioje vietoje auginamos kelerius metus. Joms reikia derlingos, humusingos, geros struktūros, nepiktžolėtos dirvos. Pirmiausia dirvoje sudaiginama ir sunaikinama […]

  • Ar galima sodinti perpjautus bulvių gumbus?

    Jeigu neturite sėklinių bulvių, galima naudoti didelius gumbus. 1-2 paras prieš sodinimą jie supjaustomi taip, kad kiekviena dalis svertų po […]

  • Kodėl Raitosi Pomidorų Lapai

    Jeigu pastebėjote, kad pomidorų lapai susisukę ar susiraitę, – priežastys gali būti: Aplinkos poveikis; Chemikalai ir jų junginiai; Biologinės/fiziologinės priežastys (virusai, […]

  • Koks skirtumas tarp komposto ir mulčio?

      Ar yra skirtumas tarp komposto ir mulčio?   Šie terminai dažnai pakeičia vienas kitą. Kompostas yra suirusios organinės medžiagos, […]