Vaistinis kietis (peletrūnas) (Artemisia dracunculus L.)

Tai daugiametis augalas, dauginamas kero dalijimu, atlankomis, auginiais ir sėklomis. Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba humusingoje priesmėlio dirvoje.

Vaistinio kiečio malonus kvapas ir silpnai kartus skonis priklauso nuo jo karčiųjų bei rauginių medžiagų ir eterinio aliejaus, kurio orasausėje žolėje yra 0,3-0,8%. Vitamino C yra vidutiniškai 89,86 mg%.

Šviežia ir džiovinta žolė vartojama riebiems patiekalams, pavyzdžiui, kiaulienos, avienos, žąsienos, paskaninti, įvairiems įdarams, padažams, marinatams. Žalių lapų dedama į mėsiškas sriubas, ypač į varškės patiekalus. Jais paskaninami sumuštiniai.

Related Post

  • Article By :

  • Takeliai iš pjuvenų

    Ar iš pjuvenų galima formuoti takelius sode?   Jei manote, kad vėliau sugalvosite takelius sode daryt kur nors kitus ar […]

  • 7 Atsakymai apie Vejos priežiūrą

    Kaip užpildyti plikus pievelės plotus? Sugrėbkite ir įkaskite nedaug komposto. Tada pasėkite sėklas ir, kol jos sudygs, užsėta vieta turi […]

  • Dirva Braškėms ir Tręšimas

    Braškės toje pačioje vietoje auginamos kelerius metus. Joms reikia derlingos, humusingos, geros struktūros, nepiktžolėtos dirvos. Pirmiausia dirvoje sudaiginama ir sunaikinama […]

  • Kaip pagreitinti komposto subrendimą

    Augalinių atliekų, mėšlo ir durpių kompostas greičiau bus tinkamas naudoti, jeigu jį vieną kartą per mėnesį perkrausite iš vienos vietos […]