Kompostavimo Sode Pradžiamokslis

 

Ketinu pirmą kartą pradėti kompostuoti sode. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

 

Tai panašu į nuotykį, į kurį verta leistis. Galbūt sunku patikėti, tačiau kompostuoti iš tiesų gali būti smagu. Tam pateikiame kompostavimo taisykles, kuriomis galite vadovautis pradėdami:

 

Į kompostinę rekomenduojama dėti organines medžiagas:

  • Nupjautą žolę;
  • Medžio žievę;
  • Šieną;
  • Šiaudus;
  • Mėšlą;
  • Senus augalus;
  • Daržovių lupenas.

 

Atliekų krūva turi būti vos drėgna, tad jei reikia, suliekite vandeniu, krūvą permaišykite kuo dažniau, kad ji gautų deguonies. Ankščiau ar vėliau turėsite kompostą.

Atliekos greičiau suirs, jei du trekšdalius krūvos sudarys sausos, daug anklies turinčios medžiagos:

  • Medžio pjuvenos;
  • Šiaudai;
  • Šienas;
  • Pernykščiai lapai.

 

Ir vienas trekšdalis žaliųjų, drėgnų, daug azoto turinčių atliekų:

  • Nupjauta žolė;
  • Virtuvės atliekos;
  • Apgenėtų augalų liekanos.

 

Negalimas mesti:

  • Mėsos;
  • Riebalų (net ir duona nerekomenduotina);
  • Kačių, šunų išmatų;
  • Chemikalų;
  • Sergančių augalų.

 

Kad kompostinė veiktų tinkamai, ji turi atitikti standatinius išmatavimus:

  • Bent 1,2m. x 1,2m. x 1,2m;
  • Turi turėti dangtį nuo lietaus;
  • Turi turėti daug skylučių orui patekti;
  • Turi būti paprastai nuardoma, kad būtų lengva suvartyti kompostą.

 

Kompostavimas vyksta greičiau esant karšties orams arba jei komposto krūva yra saulėtoje vietoje.

Kompostavimui galite rinktis kompostavimo dėžę, krūvą ar komposto vartyklę. Visi variantai turi savo privalumus ir trūkumus, todėl ką pasirinkti spręndžiate patys. Galite pradėti nuo parastos “dėžės” padarytos iš į cilindrą susukto metalinio tinklelio, pastatytos šalia daržo. Kai dėžėje atliekos suirs, vielą atkabinsite, kompostą išimsite ir galėsite naudoti vėl.

Mesdami atliekas į dėžę, jas permaišykite šake, kad atliekas pasiektų deguonis ir mikroorganizmai paspartintų irimą. Jei permaišysite kas keletą savaičių – kompostą turėsite po ~6 mėn.

 

Related Post

  • Article By :