Vasariniu ir remontantinių aviečių auginimo bei priežiūros skirtumai
Vasarinės avietės auginamos juostomis su atramomis. Eilių galuose įkasami 2-2,2 m aukščio mediniai stulpai, įtaisomi skersiniai, prie kurių išilgai eilių, 0,9 m aukštyje vienoje ir kitoje pusėse ištempiamos dvi vielos. Pavasarį augantys stiebai lenkiami (Sukami) žemyn apie ištemptą vielą, kad gautų daugiau Saulės ir būtų lengviau skinti uogas. Stiebai ant atramų paskirstomi taip, kad neliktų tuščių tarpų.
Genėjimas ir formavimas. Vasarinių aviečių derėję antramečiai stiebai baigiantis vegetacijai nudžiūsta, o iš apačios želia ūgliai — būsimieji pakaitiniai stiebai. Todėl nuskynus vasarinių aviečių derlių, kiek galima anksčiau — vasaros pabaigoje arba pavėlavus — rudenį reikia išgenėti jų krūmus: ties dirvos paviršiumi nupjauti arba sekatoriumi nukirpti derėjusius stiebus, nepaliekant stuobrelių — kenkėjų ir ligų plitimo židinių. Nupjautus stiebus tuoj pat išnešti iš avietyno ir sudeginti. Avietes patogiausia genėti ilgakočiais sekatoriais. Išpjaustyti senus stiebus reikia neatidėliojant, nes labiau apšviesti vienmečiai geriau pasirengia žiemoti. Jei antramečiai stiebai neišpjaunami, avietynas su senais kelmeliais trumpiau dera.
Išgenėjus Senus stiebus, Sutvarkomi ir jauni. Pakaitinių stiebų avietės išaugina daug, todėl silpnuosius, ligotus ar mechaniškai pažeistus tenka iškarpyti ir paskui sudeginti. Auginant avietes siauromis juostomis, išilginiame metre paliekama 10-15 (20) stipriu stiebu. Tarpueiliuose ir juostose żellianċias atżallas, aukštesnes kaip 10—20 cm, svarbu laiku iškirsti aštriu kastuvu 8—10 cm gylyje arba išpjauti sekatoriumi 5—7 cm po žeme. Auginant avietes atskirais krūmais (bet ne ištisinėmis juostomis), viename krūme užtenka palikti 5—7 gerai išsivysčiusius stiebus. Rudenį vienmečių stiebų patartina palikti 15—20 proc. daugiau negu reikia kitų metų derėjimui, nes atšiaurią žiemą dalis jų gali pašalti. Likę nereikalingi išpjaunami pavasarį.
Remontantinių aviečių sodinukai sodinami anksti pavasarį arba rudenį. Pasodinus pavasari, augalai pradeda derėti po 3 mėnesių, rugpjūčio pradžioje. Stiebams prilaikyti ir tarpueiliams purenti prie medinių kuolų 0,8 m aukštyje ištempiama viena eilė sintetinio špagato. Nuimant derlių per dieną vienas žmogus gali priskinti vidutiniškai po 50 kg remontantinių aviečių.
Genėjimas ir formavimas. Remontantinių aviečių stiebus galima nupjauti rudenį arba labai anksti pavasarį, kovo mėnesį, kai jau Sniegas nutirpęs, bet dar dirvoje yra pašalas ir galima laisvai įvažiuoti į lauką traktoriumi. Palikti žiemoti remontantinių aviečių stiebai geriau Sulaiko Sniegą, augalai geriau ištveria šalčius. Auginant mažiau aviečių, užtenka sekatoriumi nukarpyti stiebus iki pat žemės paviršiaus. Pavasarį, prasidėjus Vegetacijai, atžėlus ūgliams, viename išilginiame metre paliekama po 10—12 stiebų. Dauginimas. Avietės dauginamos Vegetatyviai: rudenį iškasami iš šaknų augantys ūgliai ir užberti žemėmis saugomi iki pavasario. Iš vieno hektaro dauginti skirtos plantacijos galima paruošti 40 tūkst. Sodinukų. Veislinė medžiaga saugoma rūsyje, užpilta Smėliu arba durpėmis. Sėklomis avietes daugina tik Selekcininkai.
Derliaus perdirbimas ir vertė
Į mažas dėžutes nuskintos aviečių uogos šviežios tiekiamos į prekybą.
Uogos valgomos šviežios, tinka šaldyti, šviežių uogų tyrėms, spausti sultis, raugti vyną, virti uogienes, džemus, marmeladus, džiovinti. Naudojamos konditerijoje, jogurtų, ledų gamyboje. Avietės, skirtingai negu daugelis kitų uogų, nepraranda naudingų savybių ir termiškai apdorotos.
Mitybos specialistai ir dietologai rekomenduoja per metus Suvalgyti ne mažiau negu 2 kilogramus aviečių uogų, mat jos turi daug organizmą stiprinančių ir gydančių medžiagų. Aromatingose uogose yra angliavandenių, organinių rūgščių, gausu C, A, P, B, B, B, PP vitaminų, karoteno, mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, malonaus kvapo eterinio aliejaus, raugų, pektinų, beta-C-tosterino, padedančio mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir kaupimąsi ant kraujagyslių sienelių, gydančio aterosklerozę. Be to, avietės gydo peršalimą, uždegiminius procesus, mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą (salicilo rūgštis ir eterinis aliejus), veikia Sutraukiančiai, antibakteriškai, malšina skausmą, mažina cukraus kiekį kraujyje. Kraują gerina uogose esanti geležis, kalio druskos, karotenas, folio rūgštis. Nuo depresijos gelbsti uogose esantis varis.