Aktinidijų derliaus nuėmimas, laikymas ir perdirbimas

Uogų skynimas. Margalapių aktinidijų uogos Lietuvoje noksta nuo liepos pabaigos iki rugsėjo vidurio. Nokdamos tamsėja, minkštėja ir tampa malonaus saldžiarūgščio skonio. Pernokusios ima byrėti. Noksta ne vienu metu. Todėl uogas, skirtas perdirbti, reikia skinti nevisiškai sunokusias, kuomet vaisiuose gausiausia Vitamino C.

Perdirbimas. Uogos valgomos šviežios, džiovintos 50—60 °C temperatūroje (primena razinas). Kadangi šviežių uogų negalima išlaikyti ilgai, jos daugiausia perdirbamos — kompotams, uogienėms, tyrėms, džemams ir sultims. Tinka kompotui, saldainiams virti, spausti sultims, vynui gaminti. Net ir perdirbtuose produktuose askorbo rūgštis labai gerai išsilaiko ir gali papildyti valgiaraštį natūraliu vitaminu tuomet, kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių.

Aktinidijų uogų liofilizavimas

LAMMC LSDI. Biochemijos ir technologijos laboratorijoje ir ASU laboratorijoje aktinidijų uogos liofilizuojamos, t.y. džiovinamos sublimaciniu būdu, o pati saldainių gamyba vyksta saldainių fabrike „Rūta“. Liofilizavimas naudojamas greitai gendantiems produktams konservuoti. Pasak Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo prof. dr. Prano Viškelio, aktinidijų uogos užšaldomos, po to džiovinamos vakuumo kameroje, išgarinant sušalusį produkto skystį ir išvengiant skystosios fazės. Prieš užšaldymą uogų odelė pažeidžiama ar paviršius subad omas, Luogos perpjaunamos pusiau ir sušąla i rutuliukus.

Privalumai: produktas neveikiamas aukšta temperatūra, neišardomas struktūrinis jo vientisumas ir biologinis aktyvumas. Proceso metu išsaugomi baltymai, fermentai, vitaminas C ir visos kitos biologiškai aktyvios medžiagos. Nepasikeičia produktų kvapasir skonis. Liofilizuotos uogos supakuojamos į sandarius vakuuminius maišelius, kad visiškai nepasiektų drėgnis, todėl jas galima laikyti ir kambario temperatūroje. Produktai užkonservuojami, nes vandens pašalinimas sustabdomikroorganizmų ir fermentų veiklą. Liofilizuotus produktus sudrėkinus, jų audiniai igauna pradines savybes.

Related Post

  • Article By :

  • Sibirinė pušis (Pinus sibirica )

    Pinus sibirica Angl. Siberian stone pine, sibcrian pine, vok. Sibirische Zirbel-Kiefcr, rus. CocHa cm6npcKasi, cocna Ke,aposast, Ke,ap cm6mpcKmik. Šeima: Pušiniai — […]

  • Aronijų uogienė su raudonųjų serbentų sultimis

    Aronijų uogienė su raudonųjų serbentų sultimis. Kilogramą paruoštų aronijų vaisių kaitinti verdančiame vandenyje apie 5 min. Po to atvėsinti, suberti […]

  • Kaip užsiauginti skanių žirniu?

    Kaip lengvai ir paprastai užsiauginti skanių žirnių mažame sodelyje? Kadangi žirniai yra vėsesnio sezono daržovė, geriausia juos sodinti likus šešioms […]

  • Liepų gyvatvorės — Tilia L.

    Liepos — Tilia L. Liepinių šeima — Tiliaceae Juss. Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje paplitę aukšti medžiai. Liepos gerai pakelia […]