Derliaus nuėmimas
Bruknės pradeda nokti rugpjūčio pradžioje. Jaunas uogynas pradeda derėti trečiaisiais auginimo metais. Didesnio derliaus galima tikėtis iš 4-5 metų uogyno.
Daug įtakos derliui turi ir meteorologinės sąlygos, ypač per žydėjimą, ir dirvožemis. Labiausiai žydinčioms bruknėms kenkia šalinos arba gausus lietus. Mezgantis uogoms taip pat nepageidautinas gausus lietus arba sausra. Dėl dirvožemio derlius gali skirtis 20-30 proc. Uogų dydis nuo dirvožemio beveik nepriklauso.
Uogos renkamos giedru oru rankomis arba rankiniu rinktuvu, tada jos geriau išsilaiko, negu renkant drėgnas ar šlapias uogas. Europos šalyse ir JAV bruknių plantacijose derlius nurenkamas specialiais bruknių uogų nuėmimo mechaniniais įrenginiais.
Rankų darbas yra brangus, tačiau taip surinktų uogų kokybė yra nepalyginamai geresnė, negu jas nuimant mechanizuotai specialiomis šukomis. Mechanizuotai geriausiai tinka nuimti tų veislių uogų derlių, kurios duoda vieną didelį derlių per sezoną, kai uogos Sunoksta vienu metu. Naudojama technika bruknių uogų derliui nuimti yra brangi.
Uogų perdirbimas
Nemažai bruknių uogų perdirbama — verdamos įvairios uogienės, džemas, marmeladas, spaudžiamos sultys, gaminami įvairūs gėrimai, uogos marinuojamos, taip pat šaldomos.
Bruknių patiekalų ir žiemai paruoštų gaminių skonis ir kokybė labai priklauso nuo to, kokios surenkamos uogos. Jei uogos prinokusios, jie bus skanūs, jei prirenkama daug žalių, pajuodusių uogų, gaminiai bus aitraus ir rūgštaus skonio.