Petražolės (Petroselinum sativum Hoffm.)

Jos kilusios iš Artimųjų Rytų. Nuo senų laikų vertinamos kaip prieskoninės daržovės. Priklauso salierinių šeimai. Petražolėse esantys eteriniai aliejai pagerina valgių skonį. Jose nemaža vitaminų.

Petražolės atsparios šalčiams. Daigai pakenčia iki -5°C temperatūrą, o šakniavaisiai peržiemoja dirvoje.

Iš lapinių auginamos paprastosios ir garbanotosios petražolės. Lapinių petražolių šaknys šakotos, daug lapų. Daugiausia vartojami tik lapai.

Petražolių sėklos smulkios (1 g 800-1000 sėklų), sudygsta per 15-20 dienų. Hektarui apsėti reikia apie 5-6 kg sėklos (ne mažesnio kaip 70% daigumo).

Petražolės gerai dera patręštoje puveningoje, pakankamai drėgnoje ir giliai įdirbtoje dirvoje. Dirva joms tręšiama vidutine mineralinių trąšų norma (hektarui): 80-100 kg N, 90-120 kg P,0, 100-140 kg K,0.

Fosforo ir kalio trąšos išberiamos rudenį, azoto – prieš sėją. Jos auginamos panašiai kaip valgomosios morkos.

Norint užauginti ankstyvųjų petražolių, sėjamos rudenį. Vėliau vartoti skirtos petražolės sėjamos anksti pavasarį, šalpusniui pražydus (IV.13-25), kad spėtų sudygti, kol dirva drėgna. Sėjamos sėjamosiomis, daugiausia juostomis (50+20+20×5 arba 50+25+25×5 cm).

Related Post

  • Article By :

  • Ką daryti su įdubusiomis vejos vietomis?

      Ar įdubusias vejos/pievelės vietas reiktų užberti žemėmis ir vėl užsėti žolę?   Taip. Ant viršaus pilamos žemės gali būti […]

  • Kaip pasiruošti augalinių trąšų

    Reikia prisirinkti įvairių žolių: šviežių dilgėlių, šalpusnių, kiaulpienių lapų, gysločių, ugniažolių ir kt. (maždaug 2 kg), smulkiai sukapoti, sudėti į […]

  • Žalumyninių daržovių auginimas šiltnamiuose

    Šiltnamiuose auginamų žalumyninių daržovių grupei priskiriamos kelių šeimų daržovės: vienų pagrindinė produkcija yra lapai – tai gūžinės ir lapinės salotos, […]

  • Braškių požymiai ir biologinės savybės

    Braškės – daugiamečiai, žoliniai, visada žaliuojantys augalai, su išsivysčiusiu šakniastiebiu, vadinamuoju kereliu. Kerelio antžeminę dalį sudaro trijų tipų ūgliai ir […]