Braškių daigų laikymas žiemą

Paprastai braškių daigai kasami prieš įveisiant braškyną. Tačiau, norint braškes sodinti įvairiu žiemos metu šiltnamiuose, reikia turėti vegetacijos pabaigoje iškastų daigų ir ne trumpiau kaip vieną mėnesį juos palaikyti šaldytuve.

Jame galima laikyti daugiau ir anksti pavasarį veisiamiems braškynams. Mat veisiant didesnius braškynus, užsitęsia daigų kasimas, dažnai vėluojama juos pasodinti, nuo to sumažėja braškių derlius. Be to, mūsų žiemos dažnai būna be sniego, reprodukciniuose braškynuose daigai gali pašalti. Pagal naujausias technologijas šaldytuve išlaikytais daigais pavasarį ir vasara kas dvi savaitės sodinami vienmečiai braškynai, derantys ne sezono metu.

Daigai, kurie bus laikomi šaldytuve, kasami spalio viduryje ir antroje pusėje. Dvi – keturios savaitės prieš juos iškasant, daigynas nupurškiamas sisteminiais fungicidais nuo grybinių ligų. Daigai sudedami į nedidelius polietileno maišus, užrišami, sukraunami į dėžes ir laikomi per žiemą— 2 – 1 C temperatūroje, 90-95 % santykinėje oro drėgmėje. Daigus galima laikyti ir polietileno plėvele ištiestose bei uždengtose dėžėse. Dėžės kraštuose ir viduryje tarp daigų turi būti —2-1°C temperatūra.

Braškių daigus iš dalies galima laikyti ir lauke įkastus į žemę, durpes ar smėlį. Spalio viduryje ir pabaigoje iškasamiems daigams parenkama aukštesnė vieta, kad pavasarį neužlietų vanduo. Patogiausia visą plotą užberti 0,3 m durpių sluoksniu. Daigai sustatomi į kas 0,2 m iškastus griovelius. Vieno metro ilgio griovelyje įkasama apie 100 daigų. Kai oras atšąla, daigai uždengiami eglišakėmis arba durpėmis. Pavasarį mulčias nuimamas, kad daigai nesušustų.

Iš laikytų šaldytuve ar įkastų į žemę ir anksti pavasarį pasodintų daigų išaugusios braškės dera kaip ir iš šviežiai iškastų daigų. Tačiau įkasti į žemę, o ypač laikyti šaldytuve, daigai dera geriau negu vėlai pasodinti šviežiai iškasti.

Related Post