POMIDORŲ SĖKLŲ RUOŠIMAS

Neturint pakankamai patirties, nežinant veislei būdingų požymių, auginti pomidorų sėklas pardavimui neleistina, nes veislė gali pakisti, prarasti vertingąsias savybes. Tačiau kiekvienas daržininkas, suradęs naują, jį dominančią pomidorų veislę, kurios sėklų įsigyti nėra galimybės, išgauto vaisiaus savo poreikiams sėklų gali pasigaminti pats.

Svarbiausia, būtina žinoti, ar gautas vaisius yra konstantinės veislės (su nusistovėjusiais požymiais) ar hibridinės (F). Iš hibridinės (F) veislės gauto pomidoro sėklų pasigaminti nealima, nes antroje hibridų kartoje prasideda skilimas ir prarandamos veislei būdingos savybės.

Tuo tarpu konstantinės veislės, kai sėklai atrenkami morfologinėmis ir ūkinėmis savybėmis veislei tipiški augalai, daug metų išlaiko veislei būdingas savybes. Sėkla imama iš biologinės brandos (visiškai sunokusių) vaisių.

Nereikia pernokinti. Pernokusiuose vaisiuose sėklos pradeda dygti. Imant sėklas, pomidorų vaisiai perpjaunami skersai ir iš sėklalizdžių šaukštelio kotu arba pirštu išbraukiamos sėklos. Jos kartu su skysčiu supilamos į stiklinę arba puoduką ir uždengus marle laikomos šiltoje vietoje, kol susifermentuos (išrūgs) ir nuo sėklų atsiskirs gleivėta masė. Jeigu per mažai skysčių, galima per marlę jų išsunkti iš kitų veislių pomidorų, tačiau nepilti vandens. Gavusios vandens, berūgdamos sėklos sudygsta. Rūgstančios sėklos kiekvieną dieną pamaišomos, kad nesusidarytų pelėsis, nes nuo jo sėklos patamsėja, nors daigumas nuo to nenukenčia.

20-25 °C temperatūroje sėklų masė išrūgsta per 2 paras ir pamaišius sėklos nusėda ant indo dugno. Tada užpilama vandens, gerai išmaišoma ir sėkloms nusėdus ant dugno skystis nupilamas. Po to sėklos dar keletą kartų užpilamos vandeniu, išmaišoma, palaukiama, kol ant dugno nusės visai švarios sėklos, o visos atliekos iškils į paviršių, ir jos kartu su vandeniu nupilamos. Tada sėklos nukošiamos, per marlę nuspaudžiamas vanduo, paskleidžiamos ant popieriaus arba dvigubos marlės ir padedamos gerai vėdinamoje vietoje džiūti. Dažnai pamaišoma, kol išdžius iki orasausės būklės. Džiovinimo vietoje temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 37°C.

[the_ad id=”2062″]

Related Post

  • Article By :

  • Sodo planas pagal mastelį

    Kokiais principais reikia vadovautis formuojant sodo išdėstymą pagal matelį? Kai darote tikslų, pagal mastelį, sodo planą, pradėkite nuo pakraščių ir […]

  • Kaip pašalinti kaštainių luobelę?

    Svarbu žinoti, kad valgymui tinka tik amerikiniai ir kininiai kaštainiai; paprastieji kaštonai maistui nenaudojami. Tad prieš rinkdami kaštonus, pasitikslinkite, koks […]

  • Derliaus saugojimas žiemą

    Turintieji sodą ir daržą visą pavasarį, vasarą sunkiai dirba, kad išaugintų gerus daržovių, bulvių, vaisių, uogų derlius. Tad rudenį tenka […]

  • Naudingieji vabzdžiai sode – entomofagai

      Entomofagai – tai tokie vabzdžiai, kurie naikina kitus kenksmingus vabzdžius. Entomofagai yra: Parazitiniai, jų patelės deda kiaušinius į kenkėjų […]