POMIDORŲ SĖKLŲ RUOŠIMAS

Neturint pakankamai patirties, nežinant veislei būdingų požymių, auginti pomidorų sėklas pardavimui neleistina, nes veislė gali pakisti, prarasti vertingąsias savybes. Tačiau kiekvienas daržininkas, suradęs naują, jį dominančią pomidorų veislę, kurios sėklų įsigyti nėra galimybės, išgauto vaisiaus savo poreikiams sėklų gali pasigaminti pats.

Svarbiausia, būtina žinoti, ar gautas vaisius yra konstantinės veislės (su nusistovėjusiais požymiais) ar hibridinės (F). Iš hibridinės (F) veislės gauto pomidoro sėklų pasigaminti nealima, nes antroje hibridų kartoje prasideda skilimas ir prarandamos veislei būdingos savybės.

Tuo tarpu konstantinės veislės, kai sėklai atrenkami morfologinėmis ir ūkinėmis savybėmis veislei tipiški augalai, daug metų išlaiko veislei būdingas savybes. Sėkla imama iš biologinės brandos (visiškai sunokusių) vaisių.

Nereikia pernokinti. Pernokusiuose vaisiuose sėklos pradeda dygti. Imant sėklas, pomidorų vaisiai perpjaunami skersai ir iš sėklalizdžių šaukštelio kotu arba pirštu išbraukiamos sėklos. Jos kartu su skysčiu supilamos į stiklinę arba puoduką ir uždengus marle laikomos šiltoje vietoje, kol susifermentuos (išrūgs) ir nuo sėklų atsiskirs gleivėta masė. Jeigu per mažai skysčių, galima per marlę jų išsunkti iš kitų veislių pomidorų, tačiau nepilti vandens. Gavusios vandens, berūgdamos sėklos sudygsta. Rūgstančios sėklos kiekvieną dieną pamaišomos, kad nesusidarytų pelėsis, nes nuo jo sėklos patamsėja, nors daigumas nuo to nenukenčia.

20-25 °C temperatūroje sėklų masė išrūgsta per 2 paras ir pamaišius sėklos nusėda ant indo dugno. Tada užpilama vandens, gerai išmaišoma ir sėkloms nusėdus ant dugno skystis nupilamas. Po to sėklos dar keletą kartų užpilamos vandeniu, išmaišoma, palaukiama, kol ant dugno nusės visai švarios sėklos, o visos atliekos iškils į paviršių, ir jos kartu su vandeniu nupilamos. Tada sėklos nukošiamos, per marlę nuspaudžiamas vanduo, paskleidžiamos ant popieriaus arba dvigubos marlės ir padedamos gerai vėdinamoje vietoje džiūti. Dažnai pamaišoma, kol išdžius iki orasausės būklės. Džiovinimo vietoje temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 37°C.

[the_ad id=”2062″]

Related Post

  • Sėja pagal fenologinius indikatorius

    Fenologija (gr. Phainomena – reiškiniai, logos – mokslas) yra mokslo šaka, tirianti reiškinius. Pagal fenologinį kalendorių sėjami, sodinami augalai. Svarbu, […]

  • ŽEMUOGINĖS AVIETĖS (Rubus illecebrosus)

    Dėl puošnių, didelių, baltų ar gelsvų žiedų ir gražių uogų šias avietes galima auginti Sode kaip retus Sodo bei dekoratyvius […]

  • Daržovių tręšimas

      Daržovių derliaus kokybei trąšos turi daug mažiau įtakos negu atskirų metų meteorologinės sąlygos, veislės ir dirvos skirtingumai. Tačiau tręšiant […]

  • Kaip išlaikyti šviežias salotas

    Kad salotos nenuvystų, kol jas parvešite iš sodo į namus, vakare jas palaistykite, ryte nupjaukite lapus, apipilkite šaltu vandeniu, paskleiskite […]