Baklažanai (Solanum melongena L.)

Jie kilę iš Indijos. Tai vienmetė daržovė. Maistui vartojami neperaugę minkštomis sėklomis vaisiai: kepti, troškinti, įdaryti. Nelygu veislė, vaisiai būna apvalūs, ovalūs, cilindriški bei kriaušiški violetinės ar rausvai violetinės spalvos. Juose yra angliavandenių, baltymų, vitamino C. Lietuvoje jų auginama nedaug.

Baklažanai auginami iš daigų. Pastarieji užauginami šiltadaržiuose. Į dėžutę sėjami antroje kovo pusėje, sudygsta per 8-12 dienų. Pradėjus formuotis tikrajam lapeliui, pikuojami į puodelius. Nors baklažanai turi stiprią šaknų sistemą, bet pažeistos šaknys sunkiai atsistato, todėl daigus rekomenduotina auginti puodeliuose. Šiltadaržiuose optimali temperatūra 22+7°C.

Baklažanų daigai auga lėtai. Atsižvelgiant į augimą, 1-2 kartus tręšiami papildomai mineralinių trąšų tirpalu: po 10 g amonio salietros ir kalio sulfato, 20 g superfosfato į 101 vandens. Šiuo tirpalu patręšiama apie 100 daigų.

Baklažanams parenkama šilta, saulėta, nuo vėjų apsaugota vieta. Jie geriausiai auga lengvo priemolio bei priesmėlio puveningoje dirvoje. Tinkamiausi priešsėliai – ankštinės daržovės, agurkai, svogūnai. Tręšiami kaip pomidorai.

Baklažanai – lepi daržovė, todėl juos lauke galima sodinti paprastajam erškėčiui pradėjus žydėti (birželio 7-22 d.).

Baklažanų daigai sodinami 60×40 arba 60×30 cm atstumu ir 2-3 cm giliau negu prieš tai augo.

Baklažanų tvirtas stiebas, todėl atramų nereikia. Didesni vaisiai užauga, kai ant augalo paliekami 4 stipriausi stiebai, todėl silpnesnes šakeles reikia nuskabyti. Vegetacijos metu naikinamos piktžolės, purenami tarpueiliai, augalai mulčiuojami durpėmis, perpuvomis. Trūkstant drėgmės, krinta baklažanų žiedai ir užuomazgos, todėl būtina kartkartėmis palaistyti.

Mūsų sąlygomis baklažanai ne visada gausiai dera. Didesnio ir pastovesnio derliaus galima tikėtis auginant polietileniniuose šiltnamiuose (po ankstyvųjų daigų) arba pridengus polietilenine plėvele.

Baklažanai pradedami rinkti praėjus 30-40 dienų nuo to laiko, kai pražydo pirmieji žiedai. Vaisiai renkami kartą per savaitę. Auginant po polietilenine plėvele, nuimama iki 3,6 kg/m2 vaisių.

Related Post

  • Trąšos: Viskas ką reikia žinoti apie Mėšlą

    Tai svarbiausia, pagrindinė, visapusiškai naudinga trąša, turinti visų augalams reikalingų medžiagų. Jų kokybė priklauso nuo gyvulių rūšies, pašaro, kraiko, perpuvimo […]

  • Kodėl Raitosi Pomidorų Lapai

    Jeigu pastebėjote, kad pomidorų lapai susisukę ar susiraitę, – priežastys gali būti: Aplinkos poveikis; Chemikalai ir jų junginiai; Biologinės/fiziologinės priežastys (virusai, […]

  • Aronijų priežiūra

    ARONIJŲ PRIEŽIŪRA Tarp jaunų augalų reikia nuolat naikinti piktžoles. Arti derančių augalų dirva dirbama sekliai (6-7 cm), kad nebūtų pažeistos […]

  • ŠALIN KASTUVĄ IR PLŪGĄ

    Apverčiamasis arimas ir jo ,,rankinis“ atitikmuo – perkasimas kastuvu ilgą laiką buvo  pagrindiniu dirvos apdirbimu prieš sėją. Mokslininkai agronomai ir praktikai […]