Paprika (Capsicum annuum L.)

Ji kilusi iš Pietų Amerikos. Tai vienmetis augalas. Vaisiuose labai gausu vitamino C . Pagal skonį paprika skirstoma į karčiąją (aitriąją) ir saldžiąją. Pirmųjų vaisiai pailgi, smailūs, labai kartūs, tvilkinančio skonio, vartojami kaip prieskonis. Iš jų gaminami milteliai, kurie plačiai vartojami įvairiems patiekalams, marinatams, padažams, rauginamiems agurkams, įvairiems konservams paskaninti. Saldžiosios paprikos vaisiai stambūs, platūs, apvalūs, cilindriški bei nusmailėję, vartojami kaip daržovė. Iš jų gaminamos salotos, jie vartojami troškinti, kepti, įdaryti, rauginti bei įvairiai konservuoti, kaip prieskonis įvairiems patiekalams, marinatams, padažams.

Joms tinka derlinga priesmėlio ar lengvo priemolio puveninga dirva. Tręšiama kaip pomidorams.

Paprikos vegetacijos periodas ilgas (125-150 dienų), todėl daigai užauginami šiltadaržiuose, kaip pomidorų ir baklažanų. Į dirvą jie -sodinami 60×30 cm atstumu, paprastajam erškėčiui pradėjus žydėti.

Patoviau ir gausiau paprika dera po polietilenine plėvele.

Derlius pradedamas imti, kai vaisiai užauga iki veislei būdingos formos ir dydžio. Visi lauke auginamos paprikos vaisiai surenkami prieš šalnas, nes apšalę maistui netinka. Auginant lauke, saldžiosios paprikos gaunama 2,2- 3,4 kg/m’, karčiosios – 1,8-2,0 kg/m? vaisių. Žali vaisiai greičiau prinoksta, kai laikomi 20-25°C patalpoje.

Related Post

  • Article By :

  • Sveika, rupūžėle!

    Sakau aš, sutikusi tarplysvy repečkojančią rupūžę. Tai viena iš trijų Lietuvoje gyvenančių rupūžių (Bufo bufo) veislių. Negraži, gumbuota, karpuota, bet […]

  • Kodėl pradėjo vysti neseniai išaugę laiškiniai Česnakai?

    Laiškiniai česnakai yra kereliais augantys daugiamečiai augalai, kurie gali pasiekti 0,6 m aukštį, tačiau paprastai jų lapai nukerpami ir panaudojami […]

  • Pupelės (Phaseolus vulgaris L.)

    Jos kilusios iš Vidurinės ir Pietų Amerikos atogrąžų kraštų, todėl labai jautrios šalnoms. Tai vienmečiai augalai. Pagal stiebo aukštį pupelės yra […]

  • Serbentų maistinė ir ūkinė reikšmė

    Juodieji serbentai – vieni vertingiausių uoginių augalų, turintys dietinių,maistinių bei profilaktinių gydomųjų savybių. Juose yra ypač daug askorbo rūgšties (vitamino […]