Šilauogių laistymas

Dirva šilauogėms turi būti drėgna, bet neužpelkėjusi, geros aeracijos. Geriausiai sodinės šilauogės auga, kai gruntinis vanduo yra 40-60 cm gylyje. Jei giliau – drėgmė reguliuojama laistant.

Nors ir nedidelė šilauogių auginimo Lietuvoje patirtis, tačiau jos pakanka įsitikinti, kad mūsų krašte pavasarį ar vasarą ilgiau trunkanti sausra sutrikdo krūmo augimą, pakenkia derliaus kokybei. Drėgmės trūkumas ypač nepageidaujamas po sodinukų sodinimo, vėliau – uogų užuomazgų formavimosi bei uogų augimo ir nokimo metu. Sausrų metu nelaistomame Šilauogyne uogos Susmulkėja, praranda prekinę išvaizdą, pasidaro neskanios. Lietuvos mokslininkų duomenimis. Sodinėms Šilauogėms per savaitę reikia vidutiniškai 25-50 mm kritulių. Todėl įrengiant šilauogių plantaciją, laistymo įrengimai būtini. Versliniame uogyne turi būti įrengta lašelinė (prie kiekvieno vaiskrūmio) laistymo sistema, o prieš šalnas viso ploto laistymui iš viršaus – antžeminė (2,5-3 m aukštyje). Įrengus modernias laistymo sistemas, vėliau reikės mažiau sąnaudų jas eksploatuojant. Lašeline laistymo sistema palaistomas kiekvienas krūmas atskirai, taip sunaudojama mažiau vandens, o augalų šaknys gauna pakankamai drėgmės. Šilauogių uogynas laistomas tiek, kad dirvožemis būtų drėgnas, bet neužmirkęs. Ši laistymo sistema yra patogi bei ekonomiška, todėl vis plačiau naudojama.

Antžemine (iš viršaus) laistymo sistema augalai laistomi prieš šalnas ir papildomai per didžiąsias sausras, kada laistant šilauoges lašeline laistymo sistema, pritrūksta dirvoje drėgmės.

Plantacijos teritorijoje būtinai turi būti vandens telkinys. Juo gali būti šulinys, atviras vandens telkinys – tvenkinys arba galima naudoti netoliese esančio ežero ar upės vandenį. Vasarą atvirame telkinyje vanduo gerai įšyla (tai privalumas). Pradedant naudoti vandens telkinį, būtina nustatyti vandens rūgštingumą pH, cheminę sudėtį. Geriau, kad vanduo būtų rūgštokas (pH 5,2-5,5). Jei vanduo kalkingas, prieš laistymą ar tręšimą būtina jį parūgštinti azoto arba sieros rūgštimi.

Related Post

  • Article By :