Svogūnų laikymas žiemą

Svogūnų kasa, kabanti ant sienos, yra tikra virtuvės puošmena ir patogumas — šeimininkei visada po ranka. Kasą galima pusdienį parūkyti dūmuose — ilgiau bus sveikos, standžios. Iškastus svogūnus kelias dienas reikia padžiovinti lauke, saulėje. Būtina juos išrūšiuoti. Su plonais, sausais kakleliai – žiemai, o su žaliais, minkštais, storais — suvalgyti pirmiausia. Ilgam laikymui tinkamų svogūnų laiškai turi būti sausi, šiugždėti, su 3 sluoksniais lukštų. Jei sluoksnių yra daugiau, pasak senolių, bus šalta žiema. Per žiemą svogūnus laikyti 1-3 °C, 80 proc. drėgnumo sandėliuose, supiltus į tinklinius maišus ar dėžes. Taip laikomi Svogūnai nesudygsta prieš laiką, slopinami ligų sukėlėjai. Sėklai laikomiems Svogūnams patalpoje turi būti 18-20 °C, 60-70 proc. drėgmės. Laikyti toliau nuo bulvių, nes jiems reikia skirtingos drėgmės. Svogūnai pakelia ir minus 2-4 ° C šaltį, bet tuo metu negalima jų judinti.

Related Post

  • Bruknė Lietuvoje

    Lietuvoje bruknės mėgstamos nuo seno, naudojamos maistui ir gydymo tikslams. Uogos vartojamos šviežios, tinka perdirbti ir šaldyti. Bruknių lapai – […]

  • Braškių sodinamoji medžiaga

    Braškynui įveisti daigai imami tik iš sveikų, grynaveisliais elitiniais arba pirmosios reprodukcijos daigais įveistų braškynų. Daigai turi būti sveiki, neapsikrėtę […]

  • Aronijų derliaus nuėmimas ir laikymas

    ARONIJŲ DERLIAUS NUĖMIMAS IR LAIKYMAS Augalų derlingumas. Vegetatyviai padauginti augalai derėti pradeda anksti, antraisiais trečiaisiais metais ir bėgant metams derlius […]

  • Kaip parinkti tinkamą žemę Šiltnamiui

    Daržovėms auginti inspektuose ir šiltnamiuose sudaromi žemių mišiniai, vadinami gruntais. Jie turi būti derlingi, trupininės struktūros, gerų savybių, neutralios reakcijos, […]