Svogūnų laikymas žiemą

Svogūnų kasa, kabanti ant sienos, yra tikra virtuvės puošmena ir patogumas — šeimininkei visada po ranka. Kasą galima pusdienį parūkyti dūmuose — ilgiau bus sveikos, standžios. Iškastus svogūnus kelias dienas reikia padžiovinti lauke, saulėje. Būtina juos išrūšiuoti. Su plonais, sausais kakleliai – žiemai, o su žaliais, minkštais, storais — suvalgyti pirmiausia. Ilgam laikymui tinkamų svogūnų laiškai turi būti sausi, šiugždėti, su 3 sluoksniais lukštų. Jei sluoksnių yra daugiau, pasak senolių, bus šalta žiema. Per žiemą svogūnus laikyti 1-3 °C, 80 proc. drėgnumo sandėliuose, supiltus į tinklinius maišus ar dėžes. Taip laikomi Svogūnai nesudygsta prieš laiką, slopinami ligų sukėlėjai. Sėklai laikomiems Svogūnams patalpoje turi būti 18-20 °C, 60-70 proc. drėgmės. Laikyti toliau nuo bulvių, nes jiems reikia skirtingos drėgmės. Svogūnai pakelia ir minus 2-4 ° C šaltį, bet tuo metu negalima jų judinti.

Related Post

  • Article By :

  • aroniju Aronijų maistinės ir gydomosios savybės

    ARONIJŲ MAISTINĖS ir GYDOMOSIOS SAVYBĖS Juodavaisės aronijos yra pagrindinis P vitamino šaltinis. Jose susikaupia 6-10 proc. cukrų (gliukozės, fruktozės, sacharozės, net […]

  • Aguročiai (Cucurbita pepo L. var. giraumontia D.)

    Tai paprastųjų moliūgų (C. pepo L.) atmaina. Augalai dažniausiai krūminės formos, vaisiai pailgi, šviesiai žalios arba baltos spalvos. Jaunos vaisių […]

  • Ar baltajį Šilkmedį tinka auginti mažame sode?

    Baltasis šilkmedis (lot. Morus alba “Pendula’) yra nusvirusiomis, gumbuotomis, susisukusiomis šakomis. Veda skanius vaisius ir ypač gražiai atrodo žiemą, kai […]

  • Špinatai (Spinacia oleracea L.)

    Jie kilę iš Persijos. Europoje špinatus pradėta auginti XII-XIII amžiuje. Priklauso balandinių (Chenopodiaceae) šeimai. Maistui vartojami lapai. Lietuvoje špinatų, palyginti […]