Pipirmėtė (Mentha piperita L.)

Tai daugiametis augalas, tačiau Lietuvos sąlygomis geriau auginti jį kaip dvimetį.

Pipirmėtė auginama nepiktžolėtoje, neūksmingoje, pakankamai drėgnoje, humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Dauginama tik vegetatyviškai: šakniastiebių dalimis bei iš jų išaugusiomis jaunomis atžalomis.

Kaip prieskonis vartojami žali ir džiovinti lapai. Jų paviršiuje esančios liaukutės kaupia eterinį aliejų. Jo esti 2-4%. Pagrindinę jo dalį sudaro mentolis (32-52%). Be to, lapuose randama iki 40 mg karotino ir apie 134 mg vitamino C.

Švieži ir džiovinti pipirmėtės lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ar mėsos patiekalams, padažams, arbatos mišiniams, marinatams, gėrimams aromatizuoti.

Related Post

  • Smirnovo rododendras – Rhododendron Smirnowii Trautv

    Smirnovo rododendras – Rhododendron Smirnowii Trautv. Paplitęs Turkijoje ir Gruzijoje tankus, platus 1-2 m aukščio visžalis krūmas baltai pūkuotais ūgliais […]

  • GYVATVORĖS LAISTYMAS

    Žmogaus sukurtiems ir puoselėjamiems želdynams nepakanka dirvoje esančio bei lietumi ar sniegu iškrintančio vandens. Neretai pirmą kartą augalus laistome dar […]

  • Kaip pasiruošti augalinių trąšų

    Reikia prisirinkti įvairių žolių: šviežių dilgėlių, šalpusnių, kiaulpienių lapų, gysločių, ugniažolių ir kt. (maždaug 2 kg), smulkiai sukapoti, sudėti į […]

  • Dygioji slyva — Prunus spinosa L.

    Dygioji slyva — Prunus spinosa L. Erškėtinių šeima — Rosaceae Juss. Natūraliai paplitusi Europoje, Mažojoje Azijoje, Šiaurės Afrikoje. Tai labai […]