Pipirmėtė (Mentha piperita L.)

Tai daugiametis augalas, tačiau Lietuvos sąlygomis geriau auginti jį kaip dvimetį.

Pipirmėtė auginama nepiktžolėtoje, neūksmingoje, pakankamai drėgnoje, humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Dauginama tik vegetatyviškai: šakniastiebių dalimis bei iš jų išaugusiomis jaunomis atžalomis.

Kaip prieskonis vartojami žali ir džiovinti lapai. Jų paviršiuje esančios liaukutės kaupia eterinį aliejų. Jo esti 2-4%. Pagrindinę jo dalį sudaro mentolis (32-52%). Be to, lapuose randama iki 40 mg karotino ir apie 134 mg vitamino C.

Švieži ir džiovinti pipirmėtės lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ar mėsos patiekalams, padažams, arbatos mišiniams, marinatams, gėrimams aromatizuoti.

Related Post

  • Article By :