Pipirmėtė (Mentha piperita L.)

Tai daugiametis augalas, tačiau Lietuvos sąlygomis geriau auginti jį kaip dvimetį.

Pipirmėtė auginama nepiktžolėtoje, neūksmingoje, pakankamai drėgnoje, humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje. Dauginama tik vegetatyviškai: šakniastiebių dalimis bei iš jų išaugusiomis jaunomis atžalomis.

Kaip prieskonis vartojami žali ir džiovinti lapai. Jų paviršiuje esančios liaukutės kaupia eterinį aliejų. Jo esti 2-4%. Pagrindinę jo dalį sudaro mentolis (32-52%). Be to, lapuose randama iki 40 mg karotino ir apie 134 mg vitamino C.

Švieži ir džiovinti pipirmėtės lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ar mėsos patiekalams, padažams, arbatos mišiniams, marinatams, gėrimams aromatizuoti.

Related Post

  • Article By :

  • Braškių ligos ir apsauga

    Uogų puviniai Kekerinis puvinys. Liga Sukelia pilkasis kekeras (Botrytis Cinerea Pers.). Be braškių jis pūdo avietes, serbentus, agrastus, žemuoges, daržoves […]

  • Kaip užsiauginti skanių žirnių?

    Kadangi žirniai yra vėsesnio sezono daržovė, geriausia juos sodinti likus šešioms savaitėms iki paskutinių šalnų arba likus dešimčiai savaičių iki […]

  • Mažai priežiūros reikalaujantys dekoratyviniai krūmai

    Kokius mažai priežiūros reikalaujančius krūmus rekomenduojama auginti sode, kuriam neturime daug laiko? Kad reikėtų kuo mažiau priežiūros, augalams turi tikti […]

  • Kanadinė medlieva ir Varpinė medlieva

    Kanadinė medlieva — Amelanchier canaden(L.) Medik. Erškėtinių šeima — Rosaceae JuSS. Savaime paplitusi Šiaurės Amerikoje. Mūsų krašte auga 3-8 m aukščio […]