Sėkliniai pomidorai auginami taip pat, kaip ir maistui.
Atrenkant sėklinius augalus, stengiamasi gerinti veislę bei stiprinti vertingas ūkines savybes: ankstyvumą, derlingumą, atsparumą ligoms bei šalnoms.
Geriausias savybes turinčių augalų vaisiai surenkami atskirai. Nunokę vaisiai renkami kas 3-4 dienos. Nepalankiomis meteorologinėmis sąlygomis (šaltą ir lietingą vasarą), kai ant kero nunoksta nedaug vaisių, sėklai renkami balzgani vaisiai ir nokinami sausoje, šiltoje patalpoje.
Surinkti nunokę arba balzgani vaisiai laikomi šiltoje patalpoje, kol suminkštėja. Visiškai nunokę, minkšti vaisiai perpjaunami skersai per pusę, nykščiu sėklos išgrandomos į emaliuotą arba stiklinį indą. Taip ruošiant sėklą, įmano
ma atrinkti vaisius pagal mėsingumą, sėklalizdžių skaičių ir jų taisyklingumą. Į išimtas sėklas su gleivėmis pripilama 50% vandens ir 1-2 paras rauginama kambario temperatūroje.
Kai rauginamoji masė pradeda nuo sėklų atsiskirti ir skystis skaidrėti, sėklos nuplaunamos, nes, ilgiau laikant, gali sudygti. Jos plaunamos švariu vandeniu, supiltos ant 1-1,5 mm tankio sieto. Išplautos sėklos paskleidžiamos ant stiklo, faneros arba ištemptos drobės plonu sluoksniu ir džiovinamos gerai vėdinamoje patalpoje.
Didelis pomidorų sėklų kiekis išskiriamas mašinomis. Sėkloms atsiskyrus, iš likusios pomidorų masės gaminamos sultys arba kiti produktai.
Nelygu vaisių mėsingumas bei sėklalizdžių skaičius, iš 100 kg vaisių gaunama 200-500 g sėklų.
Išdžiovintos (iki 11% drėgnumo) pomidorų sėklos laikomos maišuose sausoje patalpoje. Jos daigios 4-6 metus ir ilgiau.
Tokiu pat būdu kaip pomidorų atrenkami baklažanų, paprikos sėkliniai augalai ir tokiu pat būdu dorojamos jų sėklos.